De juiste capaciteit van de afzuigkap voor een frisse keuken

Waarom is de capaciteit van de afzuigkap zo belangrijk? De belangrijkste reden is om een frisse keuken omgeving te houden tijdens het koken en is het belangrijk dat de afzuigkap de juiste capaciteit heeft. Bij de aanschaf van een afzuigkap is het daarom belangrijk hierop te letten. In dit blogbericht laten we u zien welke aspecten van belang zijn voor een juiste keuze.

Capaciteit van de afzuigkap bij een open of gesloten keuken

Als we een afvoersysteem van een afzuigkap bekijken dan begint de weerstand met de vetfilters, daarna de diameter van de buis, het materiaal van de buis, het aantal bochten, de lengte van het systeem, een terugslagklep en de muurdoorvoer. Dit alles zorgt voor weerstand.

Bij een gesloten keuken moet u het volume van uw keuken vermenigvuldigen met de factor 10. Bijvoorbeeld; uw keuken heeft een oppervlak van 16 m² en een hoogte van 2,5 meter, het volume is dus 16 x 2,5 – 40 m³. Per uur moet de lucht in de keuken 10 x ververst worden. Voor een juist klimaat heeft u dus een minimale capaciteit van nodig van 40 m3 x 10 = 400 m³/uur. In het geval van een open keuken moet u het volume van de keuken vermenigvuldigen met een factor 20.

 

capaciteit afzuigkap

Volume bereken van uw keuken

 

 

Het afvoerkanaal

Niet alleen het volume van de keuken is van belang maar zeker ook de lengte van het afvoerkanaal en het aantal bochten dat is toegepast. In een afvoersysteem ontstaat weerstand die het bemoeilijkt om de lucht vrij door te laten stromen. Hoe meer weerstand in een afvoerkanaal door wervelingen van de lucht. Des te meer de afzuigkap capaciteit moet leveren om deze weerstand op te heffen. Hierdoor is er minder capaciteit beschikbaar om de kooklucht af te voeren. Des te lager de weerstand van het systeem des te minder is het capaciteitsverlies.

tabel capaciteitsverleis afvoerbuis

Capaciteitsverlies bij toename weerstand

Afvoerbuizen

Mede bepalend voor de capaciteit is het soort afvoerbuis dat toegepast wordt in het afvoerkanaal. Wat is het materiaal, diameter en lengte.

Voor de installatie van een afvoersysteem kan men verschillende afvoerbuizen toepassen. Men kan kiezen uit een flexibele afvoerbuis die al dan niet voorzien is van een geluidsisolatie of voor een kunststof ronde of platte buis. Heeft de keuze van de afvoerbuis effect op de capaciteit van het afvoersysteem? Ja zeker, de keuze van de afvoerbuis is zeker bepalend voor de weerstand van de lucht in de buizen en daardoor op de capaciteit.

 

afvoerbuizen

Verschillende afvoerbuizen

In de onderstaande tabel ziet u de invloed die het oppervlak van een buis heeft op het capaciteitsverlies. Als u een afvoerbuis van Ø 100 mm toepast heeft u 2 x zoveel capaciteit nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. Dus bij een keuken met een volume van 40 m³ heeft u nu geen afzuigkap van 400 m³/uur nodig maar een afzuigkap van 800 m³/uur.

Capaciteitsverlies tov in %
Diameter
(mm)
Equivalent vierkant
(mm)
Oppervlak rond
(dm2)
125 mm 120 mm 100 mm
150 mm 100 x 300 1,77 -31% -36% -56%
125 mm 90 x 220 1,23 -8% -36%
120 mm 1,13 -31%
100 mm 80 x 170 0,79

 Capaciteitsberekening Franke

Franke gebruikt voor de capaciteitsberekening van de haar afzuigkappen de ISO 61591 berekening. Dit houdt in dat de capaciteit van de afzuigkap berekend wordt aan het einde van een systeem met een afvoerbuis van 1 meter Ø 150 mm + een haakse hoek van 90º + een buis van 1 meter Ø 150 mm.

Reinigen vetfilters

Om de capaciteit van het systeem optimaal te houden. Is het belangrijk dat men de vetfilters schoon en zuiver houdt. Tijdens het gebruik van de afzuigkap worden vetdeeltjes in de kooklucht door de filters eruit gefilterd. Na verloop van tijd raakt de filter verzadigd met deze vetdeeltjes. Hierdoor ontstaat er een blokkade voor een vrije luchtstroom. de vetfilters zijn eenvoudig te reinigen in de vaatwasser.

Franke assortiment

Om het Franke assortiment afzuigkappen te bekijken, klik hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Neem snel contact op

Snel contact opnemen met ons! Laat je gegevens en eventuele vraag of opmerking achter en we komen graag in contact met je.

Niet leesbaar? Verander tekst.