Kraan lekt – hoe komt dit en hoe los ik dit op?

Dat een kraan lekt is storend in de keuken en verspilt water. De oorzaak van de lekkage kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder bespreken we de meest voorkomende lekkages aan uw kraan en hoe u deze eenvoudig kunt oplossen.

Kraan lekt uit de uitloop

Als het water uit de uitloop blijft stromen ook als de kraan dicht is. Duidt erop dat het binnenwerk van de kraan lek is.

Wat is een binnenwerk of cartouche?

Een binnenwerk wordt ook wel cartouche genoemd. Onder een binnenwerk van de kraan verstaan we, het onderdeel dat het watervolume en de temperatuur van het water regelt. Aan het binnenwerk is de hendel van de kraan bevestigd. Een binnenwerk is opgebouwd uit 2 keramische schijven die over elkaar bewegen en ervoor zorgen dat koud en warm water gemengd worden. De keramische schijven versperren meer of minder de toevoer van koud en warm water, waardoor u de waterhoeveelheid kunt sturen en de watertemperatuur kunt instellen.

Hoe ontstaat dan een lekkage?

Door slijtage of kleine zand- of bouwdeeltjes kan er een beschadiging ontstaan in het binnenwerk. Via deze beschadiging kan het water zich een weg banen naar buiten toe. Dit veroorzaakt de lekkage uit de uitloop als dit de makkelijkste weg is voor het water.

Vervangen van het binnenwerk.

Voor het vervangen van het binnenwerk, bekijk de video. Het juiste binnenwerk voor uw Franke kraan kunt u bestellen in de Franke webshop, klik hier.

Kraan lekt bij de hendel

Naast dat het water zich een weg naar buiten kan banen via de uitloop is dit ook mogelijk via de hendel of de hendelkap. Ook hier kan een beschadiging van het binnenwerk de oorzaak zijn van de lekkage. Daarnaast is het mogelijk dat het binnenwerk los zit.

Voor het oplossen van de lekkage vervang het binnenwerk, zie hierboven.

Kraan lekt bij handdouche/uittrekbare uitloop

Indien u een kraan heeft met een handdouche of een uittrekbare uitloop, kan de lekkage veroorzaakt worden door een lekkend binnenwerk, kapotte handdouche/uitloop, kapotte slang of een kapotte afdichtingsring tussen handdouche/uittrekbare uitloop en slang.

Voor het vervangen van het binnenwerk zie boven.
Is de handdouche/uitloop of de slang kapot, dan kunt via de Franke webshop een nieuw passend onderdeel kopen, klik hier. Is het afdichtingsringetje kapot dan zijn deze te koop bij de dichtstbijzijnde doe het zelf zaak.

Kraan lekt op het werkblad

Ontstaat er een plasje water op het werkblad aan de voet van de kraan, dan kan de oorzaak liggen in lekkende o-ringen in het huis. Vervang de kraan.

Kraan lekt in de spoelkast

De laatste mogelijkheid waar een kraan kan lekken is in de spoelkast. Hierbij kan de oorzaak liggen in: niet goed aangesloten flexibele slangen of kapotte afdichtingsring tussen flexibele koud of warm waterslang en kraanhuis.

Indien de flexibele slang(en) los zit(ten) draai deze dan handvast aan.
Is de flexibele slang kapot, vervang deze. Hiervoor kunt gebruik maken van de Franke webshop/kraanonderdelen, klik hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Neem snel contact op

Snel contact opnemen met ons! Laat je gegevens en eventuele vraag of opmerking achter en we komen graag in contact met je.

Niet leesbaar? Verander tekst.